Konstpaus 6


Djuren vid järnvägsstationen

Alldeles bakom knuten på Sollefteå Resecentrums byggnad, mellan av- och påstigningarna, finns det lite överraskande en fontän. En oas att hämta andan vid mellan bussarna. Ögat dras till det porlande vattnet, men höj blicken en aning, förbi vattnet. Det skymtar till något borta i buskarna. En björn, nej kanske en vessla, men vänta, fötterna, kan det vara en järv?
Lite avvaktande försynt står ett djur av obestämd art och har intagit position på sin sten, lite lätt framåtlutad för bästa sikt. Tålmodigt stillsam men med sinnena på helspänn för att lyssna, hålla utkik eller vänta på något, vad? Lyssnar det efter tåg som ska komma förbi på järnvägen, eller spanar det lilla djuret efter sina saknade tre vänner?
För, av Gudrun Pierres skulpturgrupp ”Fyra djur” från 1996, finns bara ett djur kvar. De blev alla jagade på flykten av den bistra vinterkylan som knäckte dem och endast ett djur återvände, som en mer köldtålig kopia i brons. Kanske är det ett stänk av eftertänksam desillusion i den aldrig vilande blicken, en aning om att de tre vännerna lär dröja.

Text och foto: Ann-Kristin Källström
Volym 2011-08-14